Bahan Ini Boleh Memutihkan Gigi Hanya Dalam 2 Minit Saja

Beritafresh - gigi menjadi bahagian terpenting dalam proses pencernaan manusia kerana gigi digunakan untuk proses menghancurkan makanan pertama kali. Selain itu gigi juga sangat memmpengaruhi penampilan kita. Jika warna gigi putih bersih tentu kita akan sangat percaya diri dalam bertatap muka atau bercakap di depan umum. Sebaliknya jika warna gigi kuning tentu sangat membuat rasa percaya diri kita berkurang. Sebab takut dikira jorok dan jarang membersihkan gigi. Padahal penyebab gigi menjadi kuning ada banyak selain faktor kebersihan, jenis makanan yang kita makan juga sangat berpengaruh.

Nah jika anda adalah salah satu yang merasa kurang percaya diri kerana mempunyai gigi berwarna kuning, tak perlu risau sebab ada cara memutihkan gigi dengan cepat. Bahan yang digunakan juga semulajadi dan selamat untuk kesihatan. Berikut ini cara memutihkan gigi dengan cepat hanya memerlukan masa dua minit sahaja.

Cara memutihkan gigi secara cepat

  1. Ambil limau lemon dan perah untuk mendapatkan airnya, air jeruk lemon ini mengandung asam nitrat yang boleh memutihkan gigi.
  2. Bahan yang kedua adalah baking soda, baking soda ini mengandung sidat alkaline yang berfungsi sebagai scrubs untuk membersihkan permukaan gigi.
  3. Setelah semua bahan siap, ambil baking soda sebanyak satu sudu makan, selanjutnya beri air perasan jeruk nipis secukupnya (3-4 titis).
  4. Aduk aduk keduanya hingga tercampur rata dan berbentuk pasta.
  5. Setelah berbentuk seperti pasta, sapukan bahan tersebut ke permukaan gigi dengan menggunakan tangan.
  6. Biarkan selama satu minit, kemudian bersihkan dengan cara berkumur atau menggunakan berus gigi.
  7. Selesai, kini anda boleh membandingkan sebelum dan sesudah memakai ramuan pasat ajaib tersebut.
Itulah cara mudah memutihkan gigi dalam sekejap, namun jangan terlalu sering menggunakan cara ini kerana kandungan baking soda boleh merosakkan e-mel gigi jika digunakan terlalu kerap. Selamat mencuba

Subscribe to receive free email updates: