Wajib Baca ! 6 Makanan Ini Boleh Merosakkan Gigi Dengan Cepat

Beritafresh.com - Kesihatan gigi sudah pasti mesti dirawat. Gigi adalah 'senjata' pertama dalam pencernaan anda. Walau peranannya begitu utama, beberapa orang yang kerapkali lupa serta tanpa ada sedar lakukan sebahagian aktiviti atau rutin yang boleh mengakibatkan kerosakan gigi, seperti rutin tersebut:

Makan ais batuKunyah ais batu kelihatannya memanglah tak berisiko. Tetapi apabila rutin ini dikerjakan terus-menerus, jadi boleh mengakibatkan kerosakan kekal pada gigi anda. Gigi boleh jadi retak serta makin lama boleh bikin gigi patah. Jadi baiknya selekasnya hentikan rutin itu saat ini juga.
 
JeliGula-gula cermat adalah satu type gula-gula yang paling berisiko. Terkecuali kandungan gulanya yang tinggi, watak kenyal serta tidak lekat begitu sangat mungkin untuk membuatnya terjerat di antara sela-sela gigi anda. Keadaan itu boleh mengendapkan bakteria didalam gigi anda.

Minuman bersodaMinuman bersoda mengandung gula serta asid yang begitu tinggi. Kandungan gulanya boleh menyebabkan plak pada gigi anda. Sesaat asamnya boleh menghakis enamel gigi serta tingkatkan sensitiviti gigi. Apabila anda mesti minum soda, janganlah lupa untuk selekasnya menggosok-gosok gigi anda optimum 30 minit selepas itu.

Kentang gorengKentang goreng boleh dengan begitu mudah melekat pada gigi serta membuat timbunan plak. Bakteria plak pasti boleh mengikis gigi anda dengan cara perlahan-lahan. Sesudah pengambilan kentang goreng, baiknya selekasnya bersihkan gigi anda.

Minum kopiKopi memanglah boleh bikin anda lebih fresh pada pagi hari. Tetapi, cafein dalam kopi boleh mengganggu aliran air liur, mengakibatkan mulut kering, serta mengakibatkan kerosakan gigi. Lebih-lebih apabila anda memberikan gula kedalam kopi anda. Baiknya selekasnya minum air putih, sebentar sesudah minum kopi.

MerokokTembakau boleh bikin mulut kering serta tingkatkan pengumpulan plak pada gigi. Merokok boleh bikin gigi anda menghitam, reput, sampai karies. Jadi janganlah menunda lagi untuk hentikan rutin anda merokok.

Subscribe to receive free email updates: