Inilah Cara Memakai Tudung Yang Diharamkan Islam, Wajib Baca

Tiap-tiap muslim diharuskan menggunakan tudung untuk menutup auratnya. Namun dalam berjilbab ini nyatanya ada banyak yang salah, juga kadang-kadang tersasar dari syariat islam apabila tak tahu condong menjerumus ke hal yang dilarang.

Tersebut disini langkah berjilbab yang banyak berkembang dikalangan muslimah tetapi sesungguhnya kurang baik serta dilarang. Dalam berjilbab semestinya beberapa muslimah janganlah memberi keutamaan kepada fesyen daripada syariat. Fashion boleh, disyorkan jadi. Allah itu indah dan menyukai keindahan. Namun fashion mesti mengikut syariat, bukan syariat yang mengikut fashion.

Mari kita saksikan beberapa jenis tudung yang menyimpang dari syariat islam hingga DILARANG ..

1. Fesyen tudung mirip biarawati kristian
Ini iaitu bentuk tudung yang mirip beberapa biarawati .. beberapa biarawati memakai penutup seperti jilbab dengan memperlihatkan bentuk lehernya. Mungkin saja masihlah kerap kita temui beberapa muslimah yang memakai tudung dengan memperlihatkan bentuk lehernya, atau anda termasuk juga orang yang mirip golongan Kristian itu ??

2. Fesyenn tudung bersanggul
Larangan jilbab yang bersanggul ini datang sendiri dari nabi Muhammad SAW seperti yang tampak pada gambar diatas.

Rasullullah bersabda "ada dua kelompok dari masyarakat neraka yang belum pernah saya saksikan:
1. Satu golongan yang mempunyai cemeti seperti ekor lembu untuk memukul manusia serta,
2. Beberapa wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang, berlenggak-lenggok, kepala mereka seperti bonggol unta yang bergoyang-goyang.

Wanita yang seperti itu akan tidak masuk syurga serta akan tidak mencium baunya. Sedang baunya dapat tercium sepanjang perjalanan demikian dan sekian "(HR. Muslim)

Terang sekali diterangkan rasulullah kalau wanita yang seperti itu akan tidak masuk syurga dan mencium baunya juga tak. Jadi ini peringatan untuk beberapa muslimah untuk bermuhasabah diri.

3. Jilbab tak syar'i (tak tutup dada serta maksud untuk dihias sahaja)
Nah .. jika yang ini contoh tudung yg tidak tutup dada, loh mengapa pakai tudung seperti gitu ?? bukanlah kah maksud awal menggunakan tudung untuk tutup aurat? tidakkah dada itu termasuk juga aurat ?? Janganlah beberapa cubalah gunakan tudung seperti ini deh .. buruan kasih tau kawan-kawan kakak ibu tetangga bila langkah gunakan tudung seperti ini SALAH. atau anda jugak gunakan tudung seperti ini?

Langkah Menggunakan Hijab yang Benar, Tutup Leher serta Juga Dada, Jadi janganlah salah dalam menggunakan hijab, Memanglah kelihatan bagus saat kita lihat fashion hijab yang bagus serta unik, tetapi sia-sia saja bila di larang oleh agama.

Subscribe to receive free email updates: